Leasingul operational reprezinta o forma moderna de finantare care castiga din ce in ce mai mult teren pe piata finantarilor din Romania. Este similar unui contract de inchiriere, utilizatorul avand doar dreptul utilizarii bunului in schimbul unei plati numita 'chirie'.
Finantatorul in calitatea sa de proprietar al bunului detine riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, avand bunul in gestiune si amortizandu-l.
Avantaje
Leasingul operational ofera oportunitatea externalizarii serviciilor de mentenanta si a gestionarii costurilor legate de administrarea parcului auto, acestea fiind in responsabilitatea companiei de leasing.
Produsul este inregistrat ca mijloc fix in contabilitatea firmei de leasing, valoarea ratei de leasing fiind in totalitate cheltuiala deductibila pentru utilizator.
Utilizatorul nu are riscul asupra valorificarii bunului, avand in vedere faptul ca la sfarsit de contract, il returneaza companiei de leasing operational.
Nu exista avans in cazul leasingului operational.
La finele contractului de leasing, utilizatorul are libertatea de a alege intre doua variante: returnarea bunului catre compania de leasing sau prelungirea contractului.